Hemen Kayıt Ol!
Binlerce başarılı sürücü Mavi Beyaz Akademi’yi tercih etti. Sıra sizde!
SRC Belgeleri
Yolların Gerçek Kahramanları: SRC Belgeli Sürücüler!
SRC Belgesi ile Sürücülük Kariyerinizde Fark Yaratın..
Bursa’nın Güvenilir SRC Kursundan SRC 1, SRC 2, SRC 3, SRC 4 İhtiyaçlarınız İçin Kapsamlı Eğitimler Alarak Mesleki Yeterliliğinizi Kısa Sürede Belgeleyin, Yasalara Uygun Profesyonel Ticari Taşımacılığın Kapılarını Açarak Sektörde Öne Çıkın!

SRC Belgesi Nedir?
4925 Sayılı Karayolu Taşıma Kanunu ve Karayolu Taşıma Yönetmeliği gereği karayollarında hafif veya ağır ticari araçları kullanarak yük veya yolcu taşıyan tüm sürücülerin yaptıkları iş modeline uygun olarak SRC belgesi almaları zorunludur. SRC belgesi, ticari amaçla taşımacılık yapan sürücülerin mesleki bilgi, beceri ve mevzuata uygunluk durumunu belgeleyen resmi bir sertifikadır.
Şirketlerin/İşverenlerinde SRC belgesi bulunan sürücüleri çalıştırmaları yasal bir zorunluluktur
SRC Belgesi Kimler İçin Zorunludur?
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın Karayolu Taşıma Yönetmeliği‘ne göre, aşağıdaki durumlarda SRC belgesi alınması zorunludur:
- Şirketler adına ticari araç kullananlar: Kendi şirketinin veya çalıştığı firmanın üzerine kayıtlı, ticari amaçla kullanılan her türlü aracı süren şoförler.
- Kendi adına ticari taşımacılık yapanlar: Nakliyeciler, servis şoförleri, taksiciler, otobüs şoförleri gibi kendi işini yapan veya serbest çalışan ticari araç sürücüleri.
- Özel amaçlı ticari taşımacılık yapanlar: Tehlikeli madde taşıyanlar, özel yük taşımacılığı yapanlar vb. alanlarda faaliyet gösteren sürücüler.
- Yük veya yolcu taşıyan şirket sahipleri: Eğer araç sahibi aynı zamanda fiilen sürücülük yapıyorsa, onun da yaptığı işe uygun nitelikte (yük veya yolcu taşıma) SRC belgesine sahip olması gerekir
SRC Belgesine Sahip Olmanın Faydaları Nelerdir?
SRC belgesine sahip olmak sadece bir yasal yükümlülük değil, aynı zamanda size ve kariyerinize katma değer sağlayan önemli bir yatırımdır. SRC 1,2,3,4 belgesi almanın avantajları ;
- Yasal Uygunluk ve Cezalardan Korunma: En temel faydası, Karayolu Taşıma Kanunu’na uygun hareket etmenizi sağlamasıdır. Belgesiz yakalanmanız durumunda hem sürücüye hem de araç sahibine uygulanan yüksek idari para cezalarından ve aracın bağlanması gibi yaptırımlardan korunursunuz. (2025 yılı itibarıyla belgesiz taşımacılık cezaları oldukça yüksektir.)
- Artan İstihdam Olanakları: Lojistik, nakliye, turizm ve servis taşımacılığı sektörlerindeki firmalar, işe alımlarda SRC belgesine sahip olmayı mutlak bir ön şart olarak görmektedir. Belgeniz sayesinde iş bulma şansınız önemli ölçüde artar.
- Profesyonel Gelişim ve Bilinçli Sürüş: Eğitim süreçleri boyunca trafik güvenliği, ilk yardım, araç bilgisi ve ekonomik araç kullanımı, güvenli sürüş teknikleri, yasal sorumluluklar ve sigorta ve mesleki gelişim gibi konularda güncel ve kapsamlı bilgier edinebilirsiniz. Bu bilgiler daha güvenli ve profesyonel bir sürücü olmanıza katkı sağlar.
- Sigorta Avantajları: Bazı kasko ve trafik sigortası poliçelerinde, SRC belgesine sahip sürücülere özel indirimler veya avantajlar sunulabilmektedir.
- Uluslararası Kariyer Kapısı: Özellikle SRC 1 ve SRC 3 belgeleri, uluslararası taşımacılıkta geçerli olduğu için size yurt dışı kariyer fırsatları sunmaktadır.
SRC Belge Türleri Nelerdir ?

Uluslararası Yolcu Taşımacılığı
Mesleki Yeterlilik Belgesi

Yurtiçi Yolcu Taşımacılığı
Mesleki Yeterlilik Belgesi

Uluslararası Eşya ve Yük Taşımacılığı M. Yeterlilik Belge

Yurtiçi Eşya ve Yük Taşımacılığı Mesleki Yeterlilik Belgesi

Tehlikeli Madde Taşımacılığı Mesleki Yeterlilik Belgesi
SRC belgeleri, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından belirlenen Karayolu Taşıma Yönetmeliği kapsamında, ticari araç kullanan sürücülerin mesleki yeterliliğini belgelemek amacıyla 5 ana gruba ayrılır.
Bu gruplar, taşımacılığın türüne (yolcu veya eşya/kargo) ve kapsamına (yurtiçi veya uluslararası) göre farklılık gösterir:
SRC 1 Belgesi: Uluslararası Yolcu Taşımacılığı
Otobüs, minibüs, taksi gibi araçlarla yurt dışına yolcu taşımacılığı yapacak sürücülerin alması zorunludur.
Bu belgeye sahip olanlar aynı zamanda SRC 2 (Yurtiçi Yolcu Taşımacılığı) belgesini de almış sayılırlar.
SRC 2 Belgesi: Yurtiçi Yolcu Taşımacılığı
Otobüs, minibüs, taksi gibi araçlarla Türkiye sınırları içerisinde yolcu taşımacılığı yapacak sürücülerin alması zorunludur.
SRC 3 Belgesi: Uluslararası Eşya ve Kargo Taşımacılığı
Kamyon, kamyonet, çekici gibi araçlarla yurt dışına eşya ve kargo taşımacılığı yapacak sürücülerin alması zorunludur.
Bu belgeye sahip olanlar aynı zamanda SRC 4 (Yurtiçi Eşya ve Kargo Taşımacılığı) belgesini de almış sayılırlar.
SRC 4 Belgesi: Yurtiçi Eşya ve Kargo Taşımacılığı
Kamyon, kamyonet, çekici gibi araçlarla Türkiye sınırları içerisinde eşya ve kargo taşımacılığı yapacak sürücülerin alması zorunludur.
SRC 5 Belgesi: Tehlikeli Madde Taşımacılığı (ADR)
Patlayıcı, yanıcı, zehirli gibi tehlikeli maddeleri taşıyacak sürücüler için zorunludur.
Bu belgeye sahip olmak için SRC 3 veya SRC 4 belgesine sahip olmak ön şarttır. Bu eğitimler, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürlüğü (TMKTDGM) mevzuatına uygun olarak verilir.
SRC 1,2,3,4 Belgeleri Nasıl Alınır ?
SRC belgeleri iki farklı şekilde alınabilmektedir.
- Sınavsız SRC Belgesi Alımı (Muafiyet Hakkı)
25.02.2003 tarihinden önce ehliyet almış olan sürücüler muafiyetli olarak (sınavsız) src belgesi alma hakkına sahiptir.
25.02.2003 tarihinden önce alınmış B sınıfı ehliyeti olanlar SRC 2 ve SRC 4 belgelerini,
25.02.2003 tarihinden önce alınmış C veya D sınıfı ehliyeti olanlar SRC 2, SRC 3, SRC 4 belgelerini,
25.02.2003 tarihinden önce alınmış E sınıfı ehliyeti olanlar SRC 1, SRC 2, SRC 3, SRC 4 belgelerini e-devlet üzerinden başvuru yaparak sınavsız olarak (muafiyet kapsamında) alabilmektedirler.
- Sınava Katılarak SRC Belgesi Alımı
Ehliyetini 25.02.2003 tarihinden sonra alan sürücüler, Milli Eğitim Bakanlığı Yetkili SRC Kurs Merkezine (Bursa – Mavi Beyaz Akademi) kayıt olup zorunlu eğitimlerini tamamlamalı ve akabinde yapılan Milli Eğitim Bakanlığı SRC sınavında başarılı olmak şartıyla belgelerini alabilmektedirler.
Mavi Beyaz Akademi SRC Kurs Merkezimiz ile SRC Alım Süreci
- Kayıt ve Eğitim: Kayıt olduğunuz SRC belge türüne göre belirlenen teorik eğitimler Bursa – Yıldırım kurs merkezimizde yapılmaktadır. Kayıt için gerekli evraklar kurs merkezimizde sizlerden teslim alınır, resmi olarak kurs kayıt işlemleriniz tamamlanır. Kursumuz tarafından belirlenen eğitim tarihlerinde Milli Eğitim Bakanlığı müfredatına uygun olan teorik dersler eğitim sınıflarımızda sizlere interaktif olarak anlatılır.
- Sınav Başvurusu ve Sınav: Kursumuz tarafından düzenlenen SRC eğitimleri tamamlandıktan sonra, kursumuzun bağlı bulunduğu ilçe milli eğitim müdürlüğü tarafından belirlenen tarihlerde MEB SRC sınavı düzenlenir. Eğitimini tamamlayan tüm kursiyerlerimiz sınava dahil edilir. Sınavlar teorik(yazılı) sınav ve uygulama(video) sınavı şeklinde iki ayrı aşamadan oluşur.
- Sınav Sonucu ve Belge Düzenleme: Yazılı(teorik) ve Uygulama(video) sınavlarında başarılı olan kursiyerlerin sertifika bilgileri düzenlenerek Milli Eğitim Bakanlığına üst yazı olarak sunulur. Belgeler e-devlet sistemine işlenir. Kursiyerler e-devlet hesapları üzerinden SRC Mesleki Yeterlilik Belgelerini görüntüleyebilir
Mavi Beyaz Akademi Olarak SRC 1,2,3,4 Eğitimi Almak İsteyen Sürücülere Sunduğumuz Olanaklar
Tamamen MEB Onaylı ve Güncel Müfredat: Eğitim programlarımız, Milli Eğitim Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın en güncel yönetmeliklerine uygun olarak hazırlanmıştır. Mevzuat değişiklikleri anında müfredatımıza yansıtılır.
Alanında Uzman ve Tecrübeli Eğitmen Kadrosu: Eğitmenlerimiz sektör tecrübesine sahip, güncel bilgilere hakim profesyonellerden oluşmaktadır. Her bir eğitmenimiz, dersleri sıkıcılıktan uzak, interaktif ve akılda kalıcı hale getirmek için çaba sarf eder.
Modern ve Konforlu Eğitim Ortamı: Ferah, teknolojik donanımlı sınıflarımız ve güncel ders materyallerimizle öğrenme sürecinizi en verimli şekilde destekliyoruz.
Yüksek Sınav Başarı Oranı: Kursiyerlerimizin sınavlarda maksimum başarıyı elde etmeleri için özel olarak tasarlanmış tekrar dersleri, deneme sınavları ve soru çözümleri yapıyoruz. Başarı odaklı eğitim anlayışı ile hareket ediyoruz.
Merkezi Konum ve Kolay Ulaşım: SRC kurs merkezimiz Bursa – Yıldırım (Ankara Yolu Cad. Hacivat Tren İstasyonu) yanında yer almaktadır. Bursa’nın her noktasından tramvay ile merkezimize rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda özel aracı ile kursumuza gelecek olan müşterilerimiz için otoparkımız mevcuttur.
Esnek Ders Programları: Çalışan veya programı yoğun olan kursiyerlerimiz için hafta içi, hafta sonu gibi çeşitli esnek ders saat seçenekleri sunuyoruz.
Birebir Danışmanlık ve Rehberlik: SRC belge türü seçimi, başvuru süreçleri, gerekli belgeler ve sınav hazırlığı konularında size özel birebir danışmanlık hizmeti sunuyoruz. Tüm sorularınızı sabırla yanıtlıyoruz.
SRC Eğitimleri ve SRC Belgeleri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Kamyon, tır, otobüs, minibüs, ticari taksi gibi ticari araçları kullanan tüm sürücüler (yük veya yolcu taşıyan) SRC Mesleki Yeterlilik Belgesi almak zorundadır.
2025 Yılı itibariyle SRC belgesi olmadan ticari araç kullanan sürücüye 3.238 TL, SRC belgesi olmayan sürücüye ticari aracını teslim eden işletmeye (Ruhsat sahibine) ise 8.173 TL olmak üzere toplamda 11.411 TL idari para cezası uygulanmaktadır.
Aynı zamanda SRC belgesi bulunmayan sürücülerin kullandığı ticari araçlar, trafik ekipleri tarafından bağlanabilir ve trafikten men edilebilir
5 farklı SRC belge türü bulunmaktadır. Yapacağınız taşımacılığa uygun olan SRC türünü seçmelisiniz. Uluslararası olan belge yurtiçi olan belgeyi kapsamaktadır.
SRC 1: Uluslararası yolcu taşımacılığı,
SRC 2: Yurtiçi yolcu taşımacılığı,
SRC 3: Uluslararası eşya-kargo taşımacılığı,
SRC 4: Yurtiçi eşya-kargo taşımacılığı,
SRC 5 : Tehlikeli madde taşımacılığı
SRC sınavları Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen tarihlerde, genellikle ayda bir veya iki kez düzenlenmektedir. Kursumuz, sınav tarihlerini ve başvuru süreçlerini düzenli olarak takip ederek kursiyerlerini bilgilendirir
Eğitimler kayıtlı olduğunuz SRC belge türüne göre (36 veya 41 ders saati olarak) değişmektedir. Eğitimler ortalama 1 hafta içerisinde tamamlanmaktadır
En az B sınıfı bir ehliyete sahip olan(19 yaşından gün alan) ve 66 yaşından gün almamış olan herkes SRC belgesi alabilir
SRC eğitimini tamamlayan kursiyerler, art arda dört defa yapılan MEB SRC sınavına katılabilir. Hem yazılı (teorik) sınav hem de uygulamalı (görsel) sınav için ayrı ayrı 4'er hakkınız bulunmaktadır.
Hayır, SRC belgeleri süresizdir. Bir kez alındığında, sürücünün ehliyeti geçerli olduğu sürece SRC belgesinin de geçerliliği devam eder. Yenileme yoktur
Web sitemizde sayfamızın en üstünte bulunan bağlantılardan E-devlet e yönlendirme ile SRC belgenizi sorgulayabilirsiniz.
www.turkiye.gov.tr adresinden "Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı / Mesleki Yeterlilik Belgesi Sorgulama" hizmeti üzerinden SRC belgenizi görüntüleyebilirsiniz
Hayır, SRC belgeleri fiziksel kart şeklinde verilmez. Belgeniz e-Devlet üzerinden dijital olarak görüntülenmektedir
Evet, 19 yaşından gün almış olmak şartıyla uygun eğitimleri alıp sınava giren ve başarı sağlayan herkes SRC belgesi alabilir.
Kaza durumunda sigorta şirketleri, ticari faaliyet için gerekli belge eksikliği nedeniyle hasarı ödemeyi reddedebilir
SRC teorik (yazılı) sınavda 40 adet çoktan seçmeli soru bulunmaktadır. Teorik sınavdan geçebilmek için en az 28 tane soruya doğru yanıt verilmesi gerekmektedir. Teorik sınavda baraj puan 70’tir. Teorik sınavda başarılı olan adaylar uygulamalı (video) sınavına katılmaktadır. Uygulama sınavında ise akıllı ekranlardan izletilen 3 adet videolu sorudan en az 2 tanesine doğru yanıt verilmesi şarttır.
En az ilkokul mezunu olan, B sınıfı ehliyete sahip ve adli sicil kaydında ticari anlamda taşımacılık yapmasına engel bir durum bulunmayan her sürücü SRC eğitim programlarına kayıt olabilir
SRC Sınavına Nasıl Hazırlık Yapmalıyım ?
Teorik Kurs Eğitimlerinin Tamamına Katılın : Eğitimlerin tamamına katılım göstermeniz ve bilgilerinizi taze tutmanız sınavda başarılı bir sonuç almanıza en büyük katkıyı sağlayacaktır.
Öncelikle Konuları Öğrenin Sonrasında Deneme Sınavlarını Çözün : Eğitimlerde sizlere anlatılan konuları dikkatle dinleyin, önemli noktaları not alın ve anlamadığınız konuları eğitmenlerinize sormaktan çekinmeyin. Konuları iyice kavradıktan sonra web sitemiz üzerinden güncel ders notlarına, çıkmış sınav sorularına ve deneme sınavlarına düzenli olarak bakın.
Konu Tekrarı Yapın : Derslerden sonra öğrendiğiniz konuları tekrar edin. Her gün kısa da olsa tekrar yapmak, bilgilerin akılda kalıcılığını artırır.
Sınav Stresinizi Yönetin : Sınavda acele etmeyin, soruları dikkatlice okuyun, anlamadan cevaplamayın. Yazılı (teorik) sınavda 60 dakika süreniz var. Sürenizi iyi kullanın, bilginizin az olduğu soruları boş bırakın ve diğer sorulara devam edin. Yanlış cevaplar doğru cevapları götürmediğinden dolayı zorlandığınız sorulara sizlere en yakın olan seçenekleri işaretleyerek yanıt verin.
Bursa'da SRC Belgesi Almak İçin Doğru Adres : Mavi Beyaz Akademi
Mavi Beyaz Akademi olarak, karayolu taşımacılığı sektörüne değer katan, bilinçli ve donanımlı sürücüler yetiştiriyoruz. En güncel mevzuat bilgileri ve pratik uygulamalarla desteklenen SRC eğitimlerimizle, kursiyerlerimizin sadece sınavda değil, aynı zamanda trafikte de başarılı olmalarını sağlıyoruz. Uzman eğitmen kadromuz ile her bir kursiyerimizin güvenli ve yasalara uygun bir sürüş becerisi kazanmalarına yardımcı oluyoruz. Siz de geleceğin profesyonel sürücüleri arasında yer almak ve SRC belgenizle mesleğinizde bir adım öne geçebilmek için bize ulaşabilirsiniz.